teenenzo.nl

Schimmelnagels

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde 'kalknagels'. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Hoe herkent u eenn schimmelnagel?
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte of gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de nagel in de dikte toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen- bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn; last bij het lopen, pijn en onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die
heel lang besmettelijk blijven.

Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden;
 • was uw voeten dagelijkse, het liefst zonder zeep
 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen
 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen
 • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty's
 • trek elke dag schone sokken aan
 • draag zoveel mogelijk open schoenen
 • kies liefst voor schoenen van echt leer
 • verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken
 • wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar
 • desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel
 • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna's
   
Behandeling
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel zes tot twaalf maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkig schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle
behandeling groter geworden. Echter de huisarts of dermatoloog schrijft dit niet zomaar voor.

Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Ik kan dikke en soms pijlijke nagels dunner maken, wat de genezig bevordert.  Naast de voorgeschreven medicamenten van de huisarts of dermatoloog zijn mycoses bij mij te koop.

Een geruststelling tot slot
Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel, of mycose, kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. u ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote tenen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgd. Wilt u voor deze tijd al mooie nagels hebben in uw open schoenen dan kunt u er ook voor kiezen om de nagel te laten repareren of corrigeren. Ook dit kan ik voor u doen. Vraag gerust naar de mogelijkheden.